Lijst veilige landen van herkomst verlengd.

De ministerraad heeft het voorstel “lijst veilige landen” opnieuw voor een jaar goedgekeurd.
Op de lijst staan al twee jaar dezelfde 7 landen: Albanië, Bosnië-Herzegovina, FYROM, Kosovo, Montenegro, Servië en India.

De lijst is een voorstel van Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie en van Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken.

De eerste lijst is in werking getreden op 1 juni 2012. Sinds de lijst in voege trad, is het aantal asielaanvragen uit deze zeven landen gedaald met 57%. In 2011 zijn door asielzoekers uit de “veilige landen van herkomst”, 4.687 asielaanvragen ingediend. In 2012 ging het om 2.998 aanvragen en in 2013 om 2.005.

Zoals voorzien in de wet, is voor het bepalen van de landen die op de lijst staan vooraf uitvoerig advies van de Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) ingewonnen.
Asielaanvragen uit deze veilige landen worden in eerste aanleg door de CGVS binnen 15 werkdagen behandeld.

Het principe van een veilig land van herkomst is op 19 januari 2012 in de Belgische Vreemdelingenwet ingevoerd.  Een land wordt volgens deze wet als veilig beschouwd als er algemeen gezien en op duurzame wijze geen sprake is van vervolging in de zin van de Conventie van Genève en geen sprake is van een reëel risico op ernstige schade bij terugkeer naar het land van herkomst.

Meer informatie kan worden gevonden in onderstaand persbericht.

Files
Publicatiedatum: vr 04 apr 2014
Geografie:
Trefwoorden:
Hoofdthema:
Soort nieuws: